Iso-Tech współtworzył Kampanię Wiedz i Mądrze Jedz, która promował i dzieliła dobre praktyki w zakresie tworzenia lokalnych rynków dla żywności produkowanej lokalnie w latach 2018-2020. Patrz https://prostoodrolnika.pl/eng
W ramach Kampanii, wyprodukowano i wyemitowano w ogólnopolskiej TV filmy, przedstawiające aktualne praktyki oraz osób I inicjatyw budujących rynki lokalne dla żywności produkowanej lokalnie w oparciu o rozwiązania krótkich łańcuchów dostaw żywności. Filmy są dostępne w Internecie:
FILMY WYPRODUKOWANE I EMITOWANE NA ZOOMTV (Sezon 3 – 09-10/2020)
Film Title | Youtube link | |
---|---|---|
1. | Skalowanie systemów KŁŻ w czasach Covidu (przedstawiamy Kamienną Górę) | https://youtu.be/krzglxlcU1g |
2. | Rynki lokalne i zmiany w gospodarce żywnościowej (więcej o Kamiennej Górze) | https://youtu.be/z9hwJ4GmLlY |
3. | Produkcja i przetwórstwo żywności w małej skali (przedstawiamy Wiejską E-skrzynkę) | https://youtu.be/S9AXGyFYMbg |
4. | Dlaczego współpraca się opłaca (więcej o Wiejskiej E-skrzynce) | https://youtu.be/6IHHalWyZT0 |
5. | Korzyści z RHD i możliwości wspólnej dystrybucji i sprzedaży | https://youtu.be/B7s-ir_WQuc |
6. | Współpraca rolników oraz rola, inicjatywa i odpowiedzialność konsumentów | https://youtu.be/z00bXmOWCIA |
7. | Inkubator kuchenny jako motywator dla rozwoju rynku lokalnego (przedstawiamy Stryszów/Lanckoronę) | https://youtu.be/irHOYyZ5GhA |
8. | Rola samorządów w skalowaniu systemów KŁŻ (przedstawiamy Powiat Łomżyński | https://youtu.be/3zzCF8MPKhI |
9. | Korzyści małego przetwórstwa w małej skali i działania w pojedynkę – zagrożenia i możliwości | https://youtu.be/WIigS7N_54s |
10. | Przetrwanie rolnictwa w małej skali, w szczególności na terenach górskich | https://youtu.be/103CRlQZKGo |
11. | Rolnictwo ekologiczne szansą dla skalowania systemów KŁŻ | https://youtu.be/gb1cYauRWi8 |
12. | Innowacyjne modele sprzedaży | https://youtu.be/bhDA8t4QnZU |
FILMY WYPRODUKOWANE I EMITOWANE W TVP3 (Sezon 2 – 07-10/2019)
Tytuł filmu | Link | |
---|---|---|
1. | Produkcja i przetwórstwo w małej skali | https://youtu.be/VI2xSBlit_c |
2. | Ruch Kooperatyw Spożywczych W Polsce | https://youtu.be/qHpPYAA0cnY |
3. | Jak rozwiązać wyzwania logistyczne | https://youtu.be/jL0enfbOG98 |
4. | Rola ODR, IZB ROLNICZYCH, LGD | https://youtu.be/2ElDtuVv01A |
5. | Jaka rola dla samorządów | https://youtu.be/8XM1RaVY7bY |
6. | Walonia przykładem realizacji idei Krótkich Łańcuchów | https://youtu.be/hgCgfFLcGVE |
7. | Kulinaria | https://youtu.be/i2r8mCjj3qI |
8. | Rolnictwo wspierana przez społeczność (RWW) | https://youtu.be/ZVpjvqzsMUQ |
9. | Jak się zmienia rynek żywności lokalnej w Polsce na tle UE – czy markety to przyszłość | https://youtu.be/S9bhZs9fOzE |
10. | Konsumenci | https://youtu.be/Cpqq39b8Bds |
11. | KŁŻ w Austrii i na Słowacji | https://youtu.be/X3q9L1akSxY |
12. | KŁŻ szansą dla rozwoju wsi | https://youtu.be/000X4VYfI1s |
FILMY WYPRODUKOWANE I EMITOWANE W TVP3 (Sezon 1 – 08-10/2018)
Tytuł filmu | Link | |
---|---|---|
1. | Dlaczego warto produkować i kupować żywność lokalną | https://youtu.be/gcchvDKyxJ8 |
2. | Jak i gdzie kupować żywność lokalną | https://youtu.be/wRC5gXmavWs |
3. | W jaki sposób żywność lokalna buduje atrakcyjność regionów jej pochodzenia | https://youtu.be/4JE2xELIXjA |
4. | Małe przetwórstwo – wszystko o serach, sokach i wędlinach | https://youtu.be/2CnoYxw4xwM |
5. | Lokalne systemy żywnościowe szansą dla rozwoju zrównoważonego | https://youtu.be/arLO78H6c9o |
6. | Przepisy podatkowe i sanitarne – co wolno, a czego nie wolno | https://youtu.be/dHy4v-49MKM |
7. | Inkubatory Kuchenne nadzieja dla KŁZ | https://youtu.be/rRsPzCcxulY |
8. | Żywność lokalna w gastronomii | https://youtu.be/HOV9o5R8tV8 |
9. | Ekotechnologie dla systemów KŁŻ | https://youtu.be/VRo3p5TGk4E |
10. | Krótkie Łańcuchy Żywności w Planie dla Wsi | https://youtu.be/yb_kWzpAkDE |